Ориенталска салата с филе от аншоа

Рецепти
Ориенталска салата с филе от аншоа

Пикантна, засищаща и здравословна, тази средиземноморска салата е идеална за горещите летни дни. Може да се сервира и като предястие, и като гарнитура към печено месо.

 

Начин на приготвяне:

  • Нарежете патладжана и тиквичката на шайби, а чушките – на четвъртинки.
  • Осолете патладжана и го оставете да се отцеди за 30 минути, след което го изплакнете обилно със студена вода.
  • Наредете зеленчуците в тавичка и ги покрийте с нарязаните рибни филета. Поръсете със счукания чесън, мазнината, ситно нарязания розмарин и черния пипер.
  • Запечете за 25–30 минути, след което покрийте с капак или алуминиево фолио и печете още 10 минути или до омекването на зеленчуците.
  • Прехвърлете ястието в купа и залейте с дресинга.
  • Оставете салатата в хладилник за няколко часа. Поднесете със стайна температура.

Продукти за 4 порции:

  • 1 патладжан
  • 1 червена и 1 жълта чушка
  • 1 тиквичка
  • 6 филета от аншоа (консервирани)
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 скилидка чесън
  • 2 с.л. пресен розмарин
  • черен пипер на вкус
  • за дресинга: 1 с.л. зехтин, 1 с.л. винен оцет, 1 ч.л. мед, 1 ч.л. горчица
Категория: 
Салати