Пикантна салата от тиква

Рецепти
Пикантна салата от тиква

Предлагаме ви една необичайна комбинация от вкусове и аромати, богата и цветна като есента.

Начин на приготвяне:

  • Накиснете лещата за 30 минути и я отцедете. Сварете я в подсолена вода до пълна готовност, като внимавате зърната да останат цели.
  • Залейте сварената леща със студена вода и отново я отцедете.
  • Загрейте фурната на 200°. Пресипете парчетата тиква в тава, застлана с хартия за печене. Поръсете ги равномерно със сол, кимион, ½ ч.л. червен пипер и 1½ с.л. зехтин.
  • Запечете тиквата за 20 минути, след което обърнете парчетата и продължете печенето още 15 минути.
  • Извадете тиквата от фурната и изчакайте да изстине.
  • Смесете лещата с тиквата, руколата, ментата и половината козе сирене. Добавете оцета, ½ ч.л. червен пипер и 1½ с.л. зехтин.
  • Разпределете готовата салата на порции и ги гарнирайте с останалото сирене.

Продукти за 8 порции:

  • 900 г мускатна тиква, почистена и нарязана на кубчета
  • ¾ ч.ч. френска зелена леща
  • 4 ч.ч. рукола
  • 1 ч.ч. натрошено козе сирене
  • 3 с.л. зехтин екстра върджин
  • 1 с.л. винен оцет
  • 1 с.л. смлян кимион
  • 1 ч.л. лют червен пипер
  • ¼ ч.л. тънко нарязани листа от мента
  • сол и черен пипер
Категория: 
Салати