Провансалска салата с риба тон

Рецепти
Провансалска салата с риба тон

Тази традиционна френска салата е толкова богата на полезни хранителни вещества, че спокойно може да замести един пълноценен обяд. При това енергийната й стойност е по-малко от 300 kCal.

Начин на приготвяне:

  • Залейте картофите с гореща вода и ги сварете на умерен огън за ок. 10 минути.
  • Добавете зеления фасул и продължете варенето още 5 минути (или до пълна готовност).
  • Отцедете зеленчуците и ги оставете да изстинат, след което нарежете картофите.
  • Сварете яйцата за 3 минути и ги изплакнете със студена вода. Обелете ги и ги разполовете по дължина.
  • Разбийте маслиновия пастет заедно със зехтина, чесъна, балсамовия и винения оцет.
  • Смесете фелд салатата с дивия чесън, руколата и магданоза.
  • Добавете репичките, чушките, фасула и червения лук.
  • Залейте сместа с дресинга и разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер.
  • Разпределете готовата салата в чинии за сервиране.
  • Гарнирайте всяка порция с картофи, маслини, яйца, чери домати и риба тон.
  • Украсете със стръкове пресен босилек.

Продукти за 4 порции:

  • 400 г пресни картофи
  • 200 г консервирана риба тон
  • 50 г френски зелен фасул, нарязан
  • 6 пъдпъдъчи яйца
  • 150 г рукола
  • 100 г фелд салата
  • 15 репички, тънко нарязани
  • 12 чери домата, разполовени
  • 3 чушки (червена, зелена и жълта), нарязани на ивици
  • 8 черни маслини, обезкостени
  • ½ глава червен лук, ситно нарязана
  • 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 1 с.л. ситно нарязан див чесън
  • 1 с.л. ситно нарязан магданоз
  • 1 с.л. маслинов пастет
  • 2 с.л. зехтин екстра върджин
  • 1 с.л. винен оцет
  • 1 с.л. балсамов оцет
  • сол и черен пипер
  • 2 стръка пресен босилек за украса
Категория: 
Салати