Китайски учени, изследвали ефекта при махмурлук на 57 напитки, твърдят, че спрайтът помага най-добре на човешкото тяло да разгражда алкохола, съобщи в. "Дейли мейл". 

Учените от университета Сун Ят-Сън в Гуанчжоу установиха, че някои от напитките - от билкови чайове до газирани, наистина ускоряват разграждането на алкохол, което облекчава страданията. Гаденето и главоболието след препиване се причиняват не от самия алкохол, а от процеса на неговото разграждане.

Когато пием, черният дроб освобождава ензим, наречен алкохолдехидрогеназа. Той разгражда съдържащия се в алкохола етанол до ацеталдехид, който се разгражда до ацетат от ензима алдехид дехидрогеназа.

Махмурлукът се причинява от ацеталдехидът, докато ацетатът е безвреден и дори на него се дължат някои от ползите от алкохола. Спрайтът и добавяният в него лимон е сред напитките, които ускоряват производството на алдехид дехидрогеназа и процеса, с който той разгражда алкохола. Така намалява продължителността на махмурлука. 

 

 

Напиши коментар