Кучетата споделят чувствата на своя стопанин, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на американско проучване. Резултатите показват, че кучетата проявяват емоционални реакции, сравними с тези на дете. 

За целите на проучването си проф. Грегъри Бърнс от университета "Еймъри" в Атланта е експериментирал със собственото си куче - женски териер на име Коли. С помощта на кучешкия треньор Марк Спивак животното е било обучено да влиза в скенер, конструиран от Бърнс във всекидневната стая на жилището му, да поставя главата си върху специално пригодена поставка и да стои неподвижно в продължение на 30 секунди.

След месеци на проби и грешки професорът е разполагал със серия изображения от скенера, които са разкрили поразяващо сходство между хората и кучетата в структурата и функциите на nucleus caudatus (опашато ядро) - ключова мозъчна зона.

Когато тя е активна, кучето реагира по същия начин като човек. Въпросната зона например се активира от миризмата на познати хора, както и когато стопанинът на животното се появи отново, след като за момент е изчезнал от погледа му. 

 

 

Напиши коментар