Запознайте се с Чейсър - 9-годишното бордър коли, което е интелигентно колкото едно 3-годишно дете!

Не вярвате, нали? Доверете се тогава на учените! Брайън Хер, изследовател на интелигентността при животните, обяви Чейсър за "най-важното куче за науката". 

Научаването на нови думи е най-бързият и прост тест за проверка на интелигентността при четириногите, защото те го правят инстинктивно, също както и децата. Другата обща особеност е, че и децата, и кучетата се учат най-добре чрез игри. 

Игрите, чрез които Чейсър учи нови думички, са свързани с намирането на нейните играчки. Инстинктивното търсене на предмети създава определени понятия в главата й, които тя свързва с думи и по този начин с нея може да се говори.

Колито започнало да осъзнава, че предметите са свързани с определени имена на 5-месечна възраст и само след 3 години вече знаело повече от 1000 думи. 

Друг интересен факт е, че освен кучетата, слоновете също разбират, когато хората показват определени предмети. Науката вече е толкова напреднала, че в близкото бъдеще ще бъде в състояние да подреди животните в йерархична таблица в зависимост от тяхната интелигентност. Изумително!

 

 

Напиши коментар