Обстановката може да промени вкуса на алкохола до 20%, като ако наблизо има трева, той е по-свеж, а ако има плодове, става по-сладък, съобщи в. "Дейли мейл". 

Ако стаята е с чамова ламперия, алкохолът придобива дървесен вкус. Ако обзавеждането е в червено, се подсилва ароматът на горски плодове. 

В изследването на проф. Чарлз Спенс са участвали 300 доброволци. Той ги поканил в бара Singleton Sensorium в Лондон и ги почерпил с малцово уиски в три салона с много различно обзавеждане. Те трябвало да опишат вкуса на питието във всеки от тях. 

Първият бил с истинска трева, зелено осветление и звуци от косачки и овце, както и селска миризма. Вторият бил "плодов" - с червени стени, украса от червени и кръгли плодове и висящи от тавана камбани. Третият бил облицован с ламперия, а звуковият фон бил на пращящ огън в камина. 

В червената стая уискито се сторило на доброволците с 10% по-сладко, в зелената стая - с около 15 до 20% по-тревисто.

 

 

Напиши коментар