Рецепта на деня
Коледни звезди

Предлагаме ви един прекрасен акцент за празничната трапеза, който ще ви донесе много настроение и уют. Можете да разточите тестото предварително и да съхранявате корите в хладилник до 2 денонощия.

Начин на приготвяне:

  • Ще ви трябват две концентрични форми за изрязване на сладки с диаметър съответно 5 и 2 сантиметра.
  • Смесете в кухненски процесор брашното, канелата и солта. Добавете бадемите и ги раздробете с пулс бутона до големината на маково семе.
  • Разбийте с миксер маслото и захарта за ок. 3 минути. Добавете яйцето и продължете обработката до получаването на пухкав крем.
  • Овкусете го с рома и ванилията и добавете сухите съставки. Превключете миксера на бавна скорост и оформете меко тесто. Ако е необходимо, омесете го с ръце.
  • Разделете тестото на две половини и разточете всяка от тях на тънка кора между два пласта восъчна хартия.
  • Охладете корите, докато се втвърдят (мин. 2 часа).
  • Отлепете горния пласт хартия и нарежете корите с помощта на голямата форма за сладки.
  • Наредете звездите в тавичка, застлана с хартия за печене.
  • От изрезките разточете трета кора, която охладете и нарежете по същия начин.
  • Пребройте получените звезди и изрежете вътрешността на половината от тях, като използвате по-малката форма.
  • Изпечете сладките в предварително загрята фурна на 190° за 11–13 минути, или докато придобият златист оттенък.
  • Разредете малиновото сладко с 1 с.л. вода и го подгрейте до кипване, след което изчакайте да изстине.
  • Поръсете пръстеновидните сладки с пудра захар, а останалите обърнете с плоската страна нагоре и намажете с малиново сладко, но без да стигате до ръба.
  • Сдвоете двете половини на коледните звезди и ги наредете в чиния за сервиране. Съхранявайте ги в проветриво помещение на стайна температура.

Продукти за 20 броя:

  • 1½ ч.ч. бяло брашно
  • 2/3 ч.ч. захар
  • ½ ч.ч. краве масло
  • 1 яйце
  • 1½ ч.ч. филирани бадеми
  • 2 ч.л. тъмен ром
  • 1¾ ч.л. канела на прах
  • ¼ ч.л. течен ванилов екстракт
  • ½  ч.л. сол
  • ½ ч.ч. конфитюр от малини
  • пудра захар за поръсване
Категория:
Десерти