Рецепта на деня
Макарони с аспержи и тиква

За всички, които държат на фигурата си – една нетрадиционна комбинация, която ще ви зареди с енергия и добро настроение. Ястието е богато на калций, бета-каротин, цинк и фолиева киселина.

Начин на приготвяне:

  • Смесете тиквата, лука и чесъна в огнеупорен керамичен съд или тава от йенско стъкло. Поръсете с мазнината и овкусете със сол и черен пипер. Запечете зеленчуците на 220° за 15 минути, след което добавете праза и аспержите и печете още 20 минути.
  • В дълбока купа разбийте царевичното брашно с 4 с.л. от млякото. Останалото мляко подгрейте до кипване, след което го прелейте в купата и разбъркайте до пълното разтваряне на царевичната смес. Върнете цялото количество в тенджерата и варете на слаб огън при непрестанно разбъркване.
  • След сгъстяването на соса варете още 2 минути и оттеглете съда от котлона. Поръсете с горчицата и 2/3 от сиренето. Подправете със сол и черен пипер.
  • Сварете макароните ал денте, като следвате указанията, описани на опаковката.
  • Отцедете макароните и ги пресипете при готовите зеленчуци. Залейте с млечния сос и разбъркайте. Отгоре поръсете останалото сирене.
  • Върнете ястието във фурната и печете още 10–15 минути (или до получаването на златиста коричка).

Продукти за 4 порции:

  • 300 г макарони
  • 1 малка мускатна тиква (около 450 г), обелена, почистена и нарязана на кубчета
  • 170 г връхчета от аспержи, разполовени напречно
  • 500 г праз, едро нарязан
  • 2 глави червен лук, едро нарязани
  • 2 скилидки чесън, едро нарязани
  • 100 г зрял чедър, настърган
  • 600 мл прясно мляко
  • 2 с.л. растителна мазнина
  • 3 с.л. царевично брашно
  • 2 ч.л. пълнозърнеста горчица
  • сол и черен пипер
Категория:
Паста