Рецепта на деня
Венецианска яхния с риба и морски дарове

Този традиционен рибарски обяд се комбинира идеално с твърда полента, запечена на грил с малко зехтин. Вместо треска можете да използвате бяла риба, а вместо спанак – аспержи или листно цвекло. 

Начин на приготвяне:

  • Сгорещете зехтина и запържете лука за 2–3 минути при непрестанно разбъркване.
  • Добавете праза, чушката, чесъна и резенето. Захлупете съда и намалете котлона.
  • След 5 минути разредете зеленчуковата смес с бялото вино.
  • Залейте с бульона и добавете консервираните домати.
  • Овкусете със сол и черен пипер.
  • Подгрейте ястието до кипване и го варете на тих огън ок. 30 минути.
  • Добавете тиквичката, доматеното пюре, куркумата, мащерката и босилека. Ако е необходимо, долейте още вода.
  • След 10-ина минути сложете замразения грах и спанака. Подгрейте отново до кипване и намалете котлона.
  • Накрая добавете рибата, морските дарове и магданоза. Захлупете съда и продължете варенето на умерен огън до пълна готовност (ок. 5 минути).
  • Сервирайте яхнията с гарнитура от варен ориз или с полента, запечена на грил.

Продукти за 4 порции:

  • 200 г филе от треска, едро нарязано
  • 400 г смес от морски дарове
  • 1 тиквичка, нарязана на шайби
  • 100 г спанак
  • 50 г замразен грах
  • ½ зелена чушка, ситно нарязана
  • ½ глава резене, нарязана
  • 1 глава лук, ситно нарязана
  • 2 стръка праз, едро нарязани
  • 4 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 1 консерва домати (ок. 400 г)
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 300 мл горещ рибен бульон
  • 350 мл сухо бяло вино
  • 2 с.л. зехтин екстра върджин
  • 3 с.л. едро нарязан пресен магданоз
  • ¼ ч.л. смес от сухи подправки: мащерка, босилек и куркума
  • сол и черен пипер
Категория:
Основни