Рецепта на деня
Пай „Мон Блан”

Още една изкусителна рецепта за любителите на шоколада! Подгответе се за бурни овации, защото този ефектен десерт ще ви превърне в звездата на вечерта.

Начин на приготвяне:

  • В дълбок съд пресипете захарта, солта и брашното. Добавете маслото и размесете енергично с пръсти до получаването на трохи.
  • Добавете 3 с.л. студена вода и замесете твърдо хомогенно тесто.
  • Увийте го във фолио и го приберете в хладилник за няколко часа.
  • Загрейте фурната на 175°. Разточете тестото и го положете във форма за пай, предварително намаслена и поръсена с брашно. Внимателно оформете краищата на пая и го опечете до златисто.
  • За да приготвите плънката, разбийте белтъците и захарта на водна баня за 3–4 минути. Оттеглете съда от котлона и доразбийте сместа с миксер, докато утрои обема си.
  • Разтопете шоколада с маслото на водна баня за 4–5 минути.
  • В отделен съд разбийте половината сметана до получаването на пухкав крем (около 5–6 минути).
  • Внимателно смесете белтъците с шоколада, като разбърквате само в една посока. По същия начин добавете сметаната.
  • Пресипете ½ ч.ч. от шоколадовия мус върху напълно изстиналата основа на пая и заравнете. Поръсете с вафлените парченца. Отгоре разпределете останалия мус, като струпвате повече в центъра.
  • Приберете пая в хладилник за 1 час, след което продължете с второто ниво на плънката. Разбийте останалата сметана с крем фреша и солта до оформянето на гъста смес. Покрийте с нея шоколадовия мус, като отново струпвате повече в центъра.
  • Оставете десерта да отлежи в хладилник поне 8 часа. Непосредствено преди сервиране украсете всяка порция с настърган шоколад.

Продукти за пай с диаметър 23 см:

Основа:

  • 1 ½ ч.ч. бяло брашно
  • 1 ч.л. захар
  • ½ ч.л. сол
  • 60 г охладено краве масло, нарязано на кубчета

 

Плънка

  • 4 белтъка
  • ¾ ч.ч. захар
  • 280 г натурален шоколад
  • 3 с.л. краве масло
  • ¾ ч.ч. натрошени вафлени бисквити
  • 950 г пълномаслена сладкарска сметана
  • 120 г крем фреш
  • щипка сол
Категория:
Десерти