Рецепта на деня
Папарделе със заешко рагу

Заешкото месо е диетично и с ненатрапчив вкус. То е класическа съставка на това тосканско ястие, въпреки че често се използва див заек вместо питомен. Папарделе е пастата, която се съчетава идеално с него. 

Начин на приготвяне:

  • Загрейте 2 супени лъжици зехтин в тенджера. Добавете лука, резенето (или целината), чесъна и бекона и ги гответе 8 минути, като често разбърквате.
  • Прибавете хвойната, розмарина и заешкото. Гответе на тих огън, докато месото леко покафенее - това отнема около 5 минути.
  • Добавете виното, 250 мл от бульона и доматеното пюре и разбъркайте. Похлупете и гответе на слаб огън, докато заешкото покафенее - 15-20 мин за обезкостено или 30 мин за необезкостено месо.
  • Извадете месото от соса и го оставете да изстине. Нарежете го на парченца, като изхвърлите кожата и костите и го сложете настрана.
  • Увеличете леко котлона и продължете да варите соса, като добавяте останалия бульон на части. Гответе на тих огън 30 мин или докато сосът се сгъсти.
  • Междувременно сварете пастата във вряща вода.
  • Върнете месото в соса и загрейте цялостно. Отцедете пастата, прехвърлете я в чиния и леко я размесете с останалата половин с.л. зехтин. Сипете соса отгоре и сервирайте ястието веднага, поръсено с пармезан.

Необходими продукти за 4 порции:

  • 3 с.л. зехтин
  • 2 глави лук
  • 1 малка грудка резене или 1 стрък целина
  • 3 склидки чесън
  • 55 гр. бекон
  • 1 с.л. плодове от хвойна, леко счукани
  • 1 с.л. накълцан пресен розмарин или 2 ч.л. сушен
  • 340 гр. обезкостено заешко или 500 необезкостено
  • 250 мл. червено вино
  • 400-450 мл. пилешки бульон
  • 3 с.л. доматено пюре
  • 340 гр. папарделе
  • 75 гр. пармезан
Категория:
Паста