Рецепта на деня
Тортила с картофи и тиквички

Най-известната испанска лека закуска се приготвя лесно и бързо като омлет и се сервира студена, нарязана на триъгълни парчета.

Начин на приготвяне:

  • Нарежете картофите на кубчета и ги сложете в тенджера с вряща вода. Варете 3 минути, след което ги отцедете.
  • Загрейте зехтина в тиган с незалепващо покритие. Прибавете картофите, лука, тиквичките и бекона. Пържете на умерен огън 10 минути.
  • Загрейте грила на висока степен. Разбийте яйцата в купа с 1 с.л. студена вода. Добавете магданоза и черен пипер на вкус.
  • Изсипете сместа върху зеленчуците в тигана и пържете в продължение на 3-4 минути, докато яйцата на дъното се стегнат.
  • Повдигнете по краищата, за да изтече суровата яйчна смес върху тигана.
  • Когато отгоре остане малко неопържена яйчна смес, сложете тигана под горещия грил и печете 2 минути.
  • Извадете тортилата върху дъска за рязане и я оставете да изстине за 2-3 минути.
  • Нарежете я на триъгълни парчета и я оставете да изстине напълно.

Продукти за 4 порции:

  • 600 гр. картофи, обелени
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 глава червен лук, нарязан на ситно
  • 1 тиквичка, нарязана на кубчета
  • 2 тънки резена бекон без кожа, нарязан на парчета
  • 6 яйца
  • 1 с.л. накълцан магданоз
  • черен пипер

 

Категория:
Предястия