Рецепта на деня
Свинско със сладко-кисел сос

Сладко-киселият сос не винаги е гъст, лепкав и оранжев. Тази съвременна и по-лека версия подчертава сочността на месото и чудните вкусове на разноцветните зеленчуци и юфката. За гарнитура ви трябва единствено варен ориз.

Начин на приготвяне:

  • Сложете свинското месо в купа, поръсете го със соев сос и черен пипер и разбъркайте, за да поеме. Добавете царевичното брашно и отново разбъркайте. Похлупете съда и го оставете на страна.
  • За да приготвите соса, смесете в купа царевичното брашно, захарта, оцета, оризовото вино или шерито, соевия сос, кетчупа и заделения сос от ананаса. Оставете ги настрана.
  • Сварете юфката в тенджера с вряща вода за три минути или според указанията на опаковката. Отцедете я и я оставете настрана.
  • Загрейте уок или тиган със солидна основа, сипете 1 с.л. олио и разклатете съда, за да покрие дъното му равномерно. Сложете свинското и го запържете за 1 мин, за да се зачерви, след което увеличете котлона и пържете още 3-4 минути. Извадете го с решетъчна лъжица и го оставете настрана.
  • Сгорещете останалото олио в тигана, сложете царевичките и запържете за 1 минута, после прибавете морковите, чесъна и джинджифила и гответе още 1 минута. Залейте зеленчуците с 5 с.л. вода и ги оставете на пара за 2-3 мин.
  • Сипете сместта за соса, разбъркайте добре и изчакайте ястието да заври. Върнете месото в тигана и добавете юфката, ананаса и бобените кълнове. Загрейте всичко, като разбърквате. Сложете пресния лук и сусамовото масло и поднесете.

Продукти за 4 порции:

  • 340 г свинско филе
  • 1 с.л. светъл соев сос
  • 2 ч.л. царевично брашно
  • 2 кори китайска юфка, с яйца, 125 г общо
  • 2 с.л. слънчогледово олио
  • 8 бейби царевички
  • 170 г моркови
  • 1 голяма скилидка чесън
  • 1 с.л. ситно накълцан пресен корен от джинджифил
  • 300 г. бобови кълнове
  • 4 стръка зелен лук
  • 1 ч.л. сусамово масло
  • черен пипер на вкус

За сладко-киселия сос:

  • 1 с.л. царевично брашно
  • 1 с.л. кафява захар
  • 1 с.л. оцет от оризово вино
  • 1 с.л. оризово вино или сухо шери
  • 2 с.л. доматен кетчуп
  • 3 с.л. светъл соев сос
  • 420 г консервиран ананас в собствен сок.
Категория:
Основни