Рецепта на деня
Калкан със сос по малтийски

Пошираният калкан се комбинира отлично с класическия сос с червен портокал. Сервирайте го със сварени картофи, зелен фасул и бейби царевица.

Начин на приготвяне:

  1. Сипете бульона заедно с лука, дафиновия лист и смления черен пипер в тенджера, достатъчно широка, за да побере рибните филета на един ред. Оставете да заври и махнете съда от котлона.
  2. Разтопете маслото в малък тиган и го присипете в по-малка купа, като отстраните утайката. Оставете да се охлади леко.
  3. Смесете портокаловия сок, оцета, черния пипер и 1 с. л. вода в малък тиган и ги варете 2 мин. или докато половината течност изври, после поставете на водна баня. Дъното на тигана не бива да докосва водата.
  4. Разбийте жълтъците 4-5 мин. или докато се сгъстят и побелеят. Започнете да добавяте разтопеното масло като непрекъснато разбърквате. Продължете да разбивате и след като сте сипали цялото масло, докато сосът е толкова гъст, че да остава следа.
  5. Ако при разбиването сосът започне да се пресича, веднага го отстранете от огъня, добавете бучка лед и бъркайте бързо, докато се събере отново. Извадете кубчето лед, върнете над топлата вода и продължете да разбивате маслото.
  6. Прибавете лимоновия сок, настърганата кора от портокал, подправете със сол и черен пипер. Оттеглете съда от котлона. Добавете доматите, похлупете и отстранете.
  7. Прецедете охладения бульон и го върнете в тенджерата. Прибавете филетата - течността трябва само да ги покрива. Бавно увеличавайте температурата, така че бульонът да къкри, а не да ври. Варете филетата около 5 мин. според дебелината им или докато месото започне да се къса.
  8. Извадете рибните филета с решетеста лъжица, отцеждайки излишната течност, и ги подредете в затоплени чинии. залейте със соса, украсете със стръкове естрагон и сервирайте.

Продукти за 4 порции.

  • 300 мл. рибен бульон
  • 1 малка глава лук
  • 1 резен лимон
  • 1 дафинов лист
  • 6 зърна черен пипер
  • 4 филета от калкан (по около 140 г.)

 

За соса по малтийски:

  • 85 г. масло
  • 1 с.л. сок от черевен портокал
  • 3 зърна черен пипер
  • 2 жълтъка
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • 1 ч.л. настъргана кора от портокал
  • 125 г. обелени домати без семки
  • сол и пипер
  • пресен естрагон
Категория:
Основни