Рецепта на деня
Агнешки котлети с арабски кускус

Една пикантна рецепта от Изтока, подходяща за вашата празнична вечер.

Начин на приготвяне:

  • Смесете кимиона, кориандъра и 2/3 от чесъна. Залейте ги с половината от лимоновия сок.
  • Поръсете със сол и черен пипер. Добавете 2 с.л. зехтин и разбъркайте.
  • С получената марината намажете агнешките котлети. Оставете ги да престоят 15 минути и ги изпечете на грил.
  • Настържете краставицата и я отцедете.
  • Смесете я с киселото мляко, ментовия сос, 1/3 от ментата и останалия чесън.
  • Залейте кускуса, бадемите и кайсиите със зеленчуковия бульон. Оставете ги да престоят 5 минути, след което добавете останалото количество мента и лимонов сок.
  • Поръсете с 2 с.л. зехтин и 2 с.л. пресен кориандър и разбъркайте.
  • Разпределете готовия кускус в чинии за сервиране. Върху всяка порция сложете по 2 котлета.
  • Гарнирайте с млечния сос и украсете със стръкчета мента.

Продукти за 4 порции:

  • 8 агнешки котлета от врат (ок. 400 г)
  • 280 г арабски кускус
  • ¼ краставица
  • 150 г кисело мляко
  • 100 г сушени кайсии, тънко нарязани
  • 50 г бланширани бадеми, запечени
  • 500 мл горещ зеленчуков бульон
  • 3 скилидки чесън, ситно нарязани
  • ½ ч.ч. прясно изцеден лимонов сок
  • 4 с.л. зехтин екстра върджин
  • 1 ч.л. кимион, едро счукан
  • 1 ч.л. семена от кориандър, едро счукани
  • 2 с.л. ситно нарязан пресен кориандър
  • 1 ч.л. готов ментов сос
  • 3 с.л. ситно нарязана прясна мента
  • сол и черен пипер
  • стръкчета прясна мента за украса
Категория:
Основни