Рецепта на деня
Овчарски пай

При този вариант на познатата рецепта плънката от агнешка кайма съдържа значително по-голямо количество зеленчуци и червена леща, което й придава по-голяма плътност и подълнителен привкус. Ако поднесете ястието с гарнитура от грах, то ще стане още по-апетитно.

Начин на приготвяне:

  • Сипете зехтина в тиган, прибавете агнешкото и го пържете на силен огън 5 минути, докато леко се зачерви. Леко разбърквайте с дървена лъжица, за да се накъса каймата. 
  • Отделете месото в единия край и сложете лука в съда. Намалете котлона и гответе на тих огън в продължение на 10 минути. Разбърквайте периодично, докато лукът омекне и покафенее. 
  • Добавете морковите, целината и праза, след което разбъркайте и сипете доматеното пюре, бульона и лещата. Увеличете температурата и оставете да заврят, като ги разбърквате често. 
  • Похлупете частично съда, намалете котлона и варете на тих огън 20 минути. 
  • Докато приготвяте каймата загрейте фурната на 200 градуса и направете пюрето. Сложете картофите и пащърнака в тенджера и ги залейте с вряща вода, която да ги покрие с 5 см. Изчакайте отново да заври, намалете котлона и варете 15-20 минути.
  • Затоплете в друг съд прясното мляко. 
  • Отцедете картофите и пащърнака и ги върнете в съда. Залейте ги с млякото и ги направете на гладко пюре. Разбийте ги заедно с маслото и подправете със сол и черен пипер на вкус.
  • Отстранете каймата от котлона, прибавете накълцания магданоз, сол и черен пипер на вкус и разбъркайте. 
  • Сипете сместа в огнеупорен съд с вместимост 2,6 литра. Отгоре сложете пюрето на равномерен пласт. 
  • Печете 20 минути или докато стане на мехурчета и леко се зачерви. 
  • Сервирайте ястието горещо, украсено със стръкчета магданоз. 

Продукти за 4 порции:

  • 1 с.л. зехтин
  • 450 гр. агнешка кайма
  • 1 глава лук, накълцана на ситно
  • 3 моркова, ситно накълцани
  • 3 стръка целина
  • 2 стръка праз, нарязан на тънко
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1 с.л. сос уорчестър
  • 360 мл. агнешки или говежди бульон
  • 100 гр. червена леща
  • 3 с.л. накълцан магданоз
  • магданоз за украса

За картофеното пюре с пащърнак:

  • 500 гр. картофи, нарязани
  • 500 гр. пащърнак, нарязан на парченца
  • 75 мл. полуобезмаслено прясно мляко
  • 25 гр. масло
  • сол и черен пипер на вкус
Категория:
Основни