Рецепта на деня
Зеленчукови ладии с агнешка плънка

Никой не може да устои на тази средиземноморска палитра от вкусове, цветна като пролетна дъга! Поднесете я с прясна франзела и гарнитура от зелена салата.

Начин на приготвяне:

  • Сварете ориза и го отцедете.
  • В сгорещен тиган запържете агнешкото заедно с лука за 6–7 минути при непрестанно разбъркване. Отцедете излишната мазнина.
  • Почистете чушките и ги разполовете по дължина.
  • Отрежете „капачетата” на доматите, издълбайте месестата част и я нарежете на ситно.
  • Разполовете тиквичките по дължина, издълбайте вътрешността им и я нарежете на ситно. Смесете я със сърцевината на доматите.
  • Подгрейте зехтина и запържете чесъна заедно със зеленчуковата смес. Добавете спанака и разбъркайте. След 1 минута оттеглете съда от котлона и добавете ситно нарязания босилек, каймата, ориза и яйцето. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте.
  • Напълнете чушките и тиквичките с готовата плънка и ги наредете в тавичка. Покрийте ги с фолио и ги запечете в предварително загрята фурна на 180°.
  • След 15 минути добавете пълнените домати, а след още 15 минути отстранете фолиото. Върнете тавичката във фурната и продължете печенето до зачервяването на зеленчуците.
  • Разпределете ястието на порции и ги гарнирайте с пресен босилек.

Продукти за 4 порции:

  • 250 г агнешка кайма
  • 100 г дългозърнест ориз
  • 170 г спанак
  • 4 чушки
  • 4 едри домата
  • 2 тиквички (ок. 220 г всяка)
  • 1 яйце, разбито
  • 1 глава лук, ситно нарязана
  • 3 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 1 с.л. зехтин екстра върджин
  • 2 с.л. ситно нарязан пресен босилек
  • сол и черен пипер
  • стръкове пресен босилек за украса
Категория:
Основни