Рецепта на деня
Руло със спанак

Овесените ядки и зеленчуците правят това руло леко и сочно. При нарязване, се разкрива спаначения пласт, оформен като спирала. Сервирайте ястието, гарнирано с печени зеленчуци.

Начин на приготвяне:

  • Загрейте зехтина и добавете лука и чесъна. Пържете на умерен огън 5 минути или до златисто, като разбърквате често.
  • Преместете половината от сместта в голяма купа. Към останалата половина, в тигана добавете, доматите със сока, бульона и сместта от билките. Изчакайте да заври, похлупете съда и намалете температурата. Разбърквайте периодично.
  • Загрейте фурната на 180 C. Сложете измития спанак в тенджера. Похлупете го и гответе на силен огън 2-3 минути, като често разклащате тенджерата.
  • Отцедете спанака в гевгир. Когато изстине достатъчно го изцедете с ръце, накълцайте го на едро и го сложете в купа. Смесете го със заквасената сметана и подправете с половината индийско орехче, сол и черен пипер на вкус.
  • Сложете свинското и говеждото в съда със заделения лук. Добавете целината, моркова, овесените ядки, прясното мляко, яйцето, мащерката, горчицата и останалото индийско орехче. Подправете със сол и черен пипер. Смесете добре съставките с ръце.
  • Постелете голямо парче стреч фолио на плота и поставете каймата в средата. С нож направете месото на правоъгълник с размери 23 на 18 см. Нанесете равномерно спаначената смес върху каймата, като оставите по 1 см свободна ивица отстрани. Като започнете от късия край, внимателно навийте рулото със спанака, помагайки си с фолиото. Сложете го в тава с незалепващо покритие.
  • поставете тавата на средната скара във фурната и го печете без капак 45 минути, след което го извадете и намашете отвсякъде с доматен сок. Печете още 5 минути или до зачервяване.

Продукти за 6 порции:

  • 1 с.л. зехтин екстра върджин
  • 2 глави лук, накълцани на ситно
  • 6 скилидки чесън
  • 400 г. накълцани домати
  • 150 мл. пилешки бульон
  • 1 ч. л. сушени билки
  • 500 г. листа от млад спанак
  • 2 с. л. заквасена сметана
  • половин ч.л. индийско орехче
  • 450 г. свинска кайма
  • 450 г. говежда кайма
  • 1 стрък целина
  • 1 голям морков, настърган
  • 50 г. овесени ядки
  • 2 ч. л. прясна мащерка
  • 5 с. л. полуобезмаслено прясно мляко
  • 1 разбито яйце
  • 2 ч. л. горчица
  • сол и попер
Категория:
Основни