Рецепта на деня
Макарони с пилешко месо и рикота

Канелоните често се пълнят с говеждо или телешко месо, но този вариант е по-лек, защото включва пилешко и зеленчуци. Може да приготвите ястието предварително, да го съхранявате в хладилника и да го опечете преди сервиране.

Начин на приготвяне:

  • За да приготвите соса изсипете млякото в тенджера. Добавете лука с цветчетата карамфил, дафинов лист, индийско орехче и сол и черен пипер на вкус. След като заври, свалете от котлона, похлупете и оставете да изстине напълно.
  • Междувременно загрейте тиган с незалепващо покритие, сипете пилешката кайма и я гответе докато побелее и стане ронлива. Оставете я настрани да изстине малко.
  • Сложете нарязаната на кубчета червена чушка, праз и замразен грах в огнеупорна купа, налейте достатъчно вряла вода, която да ги покрие и ги оставете за 30 секунди. Отцедете зеленчуците добре в сито.
  • Разбийте сирената рикота и маскарпоне с яйцето и ги добавете към месото заедно с отцедените зеленчуци и подправките.  Разбъркайте и подправете със сол и черен пипер на вкус.
  • За да довършите соса, с помоща на решетъчна лъжица извадете подправките от изстиналото мляко. Бъркайки непрекъснато, добавете постепенно брашно и когато сместа стане хомогенна, върнете тенджерата на умерен огън. След като сместа заври (при непрекъснато бъркане), намалете котлона и варете на тих огън 3 минути, като често разбърквате.
  • Загрейте предварително фурната до 200 градуса. Сложете един пласт сос на дъното на тава.
  • Напълнете канелоните с пилешката смес. Наредете ги на един ред в съда върху соса. Залейте ги с останалия сос.
  • Смесете галетата с пармезана и поръсете макароните. Печете 35-40 минути. Оставете ястието да престои 10 минути преди да го сервирате.

Необходими продукти за 6 порции:

  • 300 г. пилешка кайма
  • 55 г. червени чушки
  • 55 г. праз
  • 55 г. замразен грах
  • 250 г. сирене рикота
  • 55 г. сирене маскарпоне
  • 1 яйце
  • 4 с.л. пресни подправки (магданоз, див чесън, босилек или смес от тях)
  • 185 г. канелони

За соса:

  • 900 мл полуобезмаслено прясно мляко
  • половин глава лук с 4 цветчета карамфил, забодени в нея
  • 1 дафинов лист
  • 1 щипка индийско орехче
  • 55 г. бяло брашно

За поръсване:

  • 45 г. пълнозърнеста галета
  • 45 г. пармезан
Категория:
Паста