Рецепта на деня
Салата от леща

Семпла, лесна и изненадващо вкусна, тази салата се вписва във всяко вегетарианско меню, а освен това е и чудесна гарнитура към месни ястия. За максимално добър резултат я пригответе един ден предварително и я оставете да отлежи.

Начин на приготвяне:

  • Накиснете лещата във вода за ½ час, след което я отцедете.
  • Смесете лещата с морковите. Залейте ги със студена вода и ги сварете на среден огън до пълна готовност. Малко преди края на варенето добавете бульона, чубрицата и кимиона.
  • Оттеглете съда от котлона и отцедете сместа от водата. Добавете чесъна, чушките и магданоза.
  • Разбийте оцета със зехтина и залейте лещата с дресинга. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте.
  • Покрийте плътно салатата и я оставете да отлежи в хладилник най-малко 2 часа.
  • Сервирайте я със стайна температура.

Продукти за 4 порции:

  • 1 ч.ч. леща, почистена и измита
  • 2 моркова, нарязани на кубчета
  • 4 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 3 червени печени чушки, ситно нарязани
  • ½ връзка магданоз, ситно нарязана
  • 1 кубче зеленчуков бульон
  • ½ с.л. ябълков оцет
  • 2 с.л. зехтин екстра върджин
  • ½ ч.л. стрита чубрица
  • ½ ч.л. млян кимион
  • сол и черен пипер
Категория:
Салати