Рецепта на деня
Талятеле с кюфтета

Този вариант на традиционната италианска рецепта е съобразен с основните принципи на здравословното хранене. Тайната на неустоимите малки кюфтенца е в патладжана, който им придава изненадваща лекота и изтънченост.

Начин на приготвяне:

  • Разполовете патладжана по дължина и го запечете в грил тиган с кората надолу за ок. 5 минути. Намажете парчетата с 1 с.л. зехтин и продължете печенето още 5 минути или до пълна готовност.
  • Обелете патладжана и го пасирайте. Добавете каймата, галетата, лимоновата кора и половината от лука, чесъна и босилека. Разбъркайте до пълното смесване на съставките и оформете 36 малки кюфтета. Оставете ги да се охладят.
  • Сгорещете 1 с.л. зехтин и запържете моркова заедно с останалото количество лук и чесън. Добавете бекона и целината, а след ок. 5 минути – консервираните домати и виното. Овкусете със сол и черен пипер. Подгрейте сместа до кипване и намалете котлона.
  • Варете соса на тих огън в продължение на 20 минути и оттеглете съда от котлона. Добавете останалия босилек.
  • Изпечете кюфтетата в сух тиган с незалепващо покритие и ги отцедете върху кухненска хартия. Залейте ги с доматения сос.
  • Сварете пастата, като следвате указанията, посочени на опаковката. Разпределете я на порции и ги гарнирайте със соса и кюфтетата. Украсете ги с пресен босилек.

Продукти за 6 порции:

  • 400 г талятеле
  • 350 г телешка кайма
  • 130 г бекон, ситно нарязан
  • 1 патладжан (ок. 200 г)
  • 1 морков, ситно нарязан
  • 1 стрък целина, тънко нарязан
  • 2 глави лук, едро нарязани
  • 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 800 г консервирани домати, ситно нарязани
  • 150 мл сухо бяло вино
  • 3 с.л. зехтин екстра върджин
  • настърганата кора на 1 лимон
  • 100 г галета
  • 2 с.л. ситно нарязан пресен босилек
  • сол и черен пипер
  • пресен босилек за украса
Категория:
Паста