Рецепта на деня
Китайска супа със скариди

Лека, освежаваща супа с аромат, характерен за китайската кухня - сусам, джинджифил и звезден анасон.

Начин на приготвяне:

  • Сложете всички съставки за бульона в голяма тенджера с 1,4 л вода - не белете и не режете лука и джинджифила. Оставете да заври, оберете пяната, похлупете и варете 1 ч. Прецедете бульона и изхвърлете подправките.
  • Докато бульонът се вари, измийте сухите гъби със студена вода и ги сложете в купа. Залейте ги с вряла вода, колкото да ги покрие и ги оставете да киснат 20 мин. Отцедете, изхвърлете пънчетата и нарежете шапчиците на филийки.
  • Сгорещете сусамовото олио в голяма тенджера, добавете джинджифила и го запържете 30 сек, като разбърквате. Сипете бульона от скариди и гъбите, оставете да заври и да къкри 3 мин. Добавете зеления лук, бамбуковите кълнове, скаридите, рибния и соевия сос. Върнете на котлона, добавете яйчените спагети и оставете на тих огън 2-3 мин или докато омекнат. Сервирайте супата гореща, поръсена с пресен кориандър.

Продукти за 4 порции:

Бульон от скариди

  • 25 г сушени скариди
  • 2,5 см парче пресен корен от джинджифил
  • 4 стръка зелен лук
  • 1 цял звезден анасон

Супа

  • 6 сушени китайски гъби (ок. 15 г)
  • 1 ч.л. препечено сусамово олио
  • 2,5 см парче пресен корен от джинджифил
  • 2 стръка зелен лук
  • 55 г бамбукови кълнове
  • 125 г сварени и обелени скариди
  • 2 с.л. светъл соев сос
  • 1 с.л. рибен сос
  • 85 г тънки китайски яйчени спагети

За украса

  • пресен кориандър
Категория:
Супи