Рецепта на деня
Крехки свински пържоли с пилаф и сос барбекю

Тази апетитна вечеря е чудесно решение в случай че ви изненадат неочаквани гости. Приготвя се толкова бързо и неусетно, че ще имате предостатъчно време да се погрижите за доброто им настроение.

Начин на приготвяне:

  • Сгорещете 1 с.л. слънчогледово олио в тиган с незалепващо покритие и запържете месото от двете страни за ок. 5 минути.
  • Разбийте меда заедно с портокаловия сок, шерито, соевия сос, оцета, горчицата и доматеното пюре.
  • Залейте пържолите с получения сос и ги задушете на тих огън за около 20 минути. От време на време ги обръщайте.
  • Сгорещете останалото олио и запържете за 3 минути лука и чесъна. Добавете стафидите и кедровите ядки, а след още 3 минути – ориза. Разбъркайте сместа и я залейте със зеленчуковия бульон.
  • Сварете пилафа на тих огън до пълна готовност.
  • Овкусете го със сол и черен пипер.
  • Разпределете гарнитурата в чинии за сервиране. Отгоре наредете пържолите и ги залейте със соса.

Продукти за 4 порции:

  • 4 свински пържоли без кост
  • 250 г ориз басмати
  • 1 глава лук, ситно нарязана
  • 1 скилидка чесън, ситно нарязана
  • 50 г кедрови ядки
  • 50 г стафиди
  • 600 мл горещ зеленчуков бульон
  • 100 мл портокалов сок
  • 4 с.л. пчелен мед
  • 2 с.л. соев сос
  • 2 с.л. сухо шери
  • 2 с.л. винен оцет
  • 2 с.л. дижонска горчица
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 2 с.л. слънчогледово олио
  • сол и черен пипер на вкус
Категория:
Основни