Рецепта на деня
Говеждо с бира

Това класическо френско ястие е идеално за гости, защото може да се приготви предварително и да съобразите количеството с броя на необходимите ви порции.

Начин на приготвяне:

  • Загрейте предварително фурната на 180 градуса. Сгорещете 1 с.л. зехтин. Прибавете говеждото и го запържете на умерен огън за 4-5 минути, докато се зачерви от всички страни. Прехвърлете месото в чиния.
  • Прибавете 1 с.л. зехтин и намалете котлона. Сложете лука, морковите, пащърнака и чесъна и ги запържете за 5 минути, като разбърквате често. Върнете месото и отделения от него сок в съда и сипете бирата, бульона, билките, оцета, горчицата и захарта. Разбъркайте добре и изчакайте сместа да заври. Похлупете съда и го преместете във фурната. Печете 2 часа или докато месото омекне.
  • Междувременно нарежете франзелата на 8 дебели парчета. Смесете чесъна, магданоза, мащерката и зехтина и разпределете с лъжица сместа по парчетата франзела.
  • Отхлупете съда и прибавете сол и черен пипер на вкус. Наредете хляба с намазаната страна нагоре в кръг около стените на съда така, че леко да се застъпва. Върнете ястието във фурната за 20-30 минути или докато хлябът стане златист и хрупкав.

Продукти за 4 порции:

  • 2 с.л. зехтин
  • 450 г. говежд стек, почистен от тлъстини и нарязан на кубчета от по 2 см.
  • 1 голяма глава лук на резени
  • 2 големи моркова (около 340 гр.)
  • 1 голям пащърнак (около 170 гр.)
  • 1 скилидка чесън
  • 300 мл. телешки бульон
  • 300 мл. тъмна бира
  • 1 ч. л. сушени смесени билки
  • 1 с.л. червен винен оцет
  • 1 с.л. пълнозърнеста горчица
  • 1 ч.л. тъмна кафява захар
  • сол и черен пипер

За чесновото хлебче с билки:

  • дълга франзела (около 225 г.)
  • скилидка чесън
  • 1 с.л. магданоз
  • 1 с.л. прясна мащерка
  • 3 с.л. зехтин
Категория:
Основни