Рецепта на деня
Фетучини с рагу „Болонезе”

Хубавите неща стават бавно! Любителите на класическия сос „Болонезе” най-добре знаят това.

Начин на приготвяне:

  • Сгорещете зехтина на среден огън и запържете лука, целината и морковите за ок. 8 минути. Добавете каймата и гъбите, като непрестанно разбърквате. След ок. 15 минути залейте сместа с виното, а след още 1 минута – с бульона и доматеното пюре.
  • Намалете котлона. Варете соса на слаб огън ок. час и половина.
  • Подгрейте млякото до кипване и постепенно го добавете към соса. Похлупете съда и продължете варенето още 45 минути.
  • Междувременно сварете пастата ал денте. Отцедете я и запазете ½ ч.ч. от течността.
  • Изсипете готовата паста върху соса. Разбърквайте го, докато я покрие изцяло. Ако е необходимо, разредете с течността от варенето.
  • Овкусете със сол и черен пипер и оттеглете съда от котлона.
  • Разпределете готовото ястие на порции и ги сервирайте с настърган пармезан.

Продукти за 6 порции:

  • 450 г фетучини
  • 350 г кайма (телешка и говежда 1:1)
  • 100 г гъби панчета, ситно нарязани
  • 2 глави лук, ситно нарязани
  • 2 моркова, ситно нарязани
  • 2 стръка целина, ситно нарязани
  • 1 ч.ч. пълномаслено краве мляко
  • 2 с.л. зехтин екстра върджин
  • 3 ч.ч. горещ телешки бульон
  • ½ ч.ч. сухо червено вино
  • 3 с.л. доматено пюре
  • сол и черен пипер
  • 1 ч.ч. ситно настърган пармезан за поръсване
Категория:
Паста